Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ομόφωνα Αγρίνιο ψήφισε το δημοτικό Συμβούλιο Στράτου.

Ομόφωνα ένωση με το Αγρίνιο ψήφισε το δημοτικό Συμβούλιο Στράτου εν όψει Καλλικράτη. Με τη θέση αυτή τάχθηκε και Δήμαρχος Στράτου κ. Μπουρτζιάπης. Αρχικά είχε επικρατήσει η άποψη ο Δήμος να μείνει μόνος του και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να ενωθεί με το Αγρίνιο.
Έτσι το τοπίο ξεκαθαρίζει πλέον και στο γειτονικό Δήμο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Α. Κοιμήσης είχε υποστηρίξει την ένωση του εν λόγω δήμου με την Αμφιλοχία. Τώρα όμως ο Δήμος ξεκαθάρισε τη θέση του. Τον τελικό λόγο λοιπόν τον έχει πλέον το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: http://agrinio-news.blogspot.com/

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥΡΤΖΙΑΠΗ


Πολίτες απ'όλα τα δημοτικά διαμερίσματα τον καταγγέλουν και θέλουν δημοψηφίσματα.
Η επίμονη στάση του δημάρχου Στράτου να μην συγκαλεί δημοτικό συμβούλιο, εχοντας ομως ο ίδιος και χωρίς καμιά νομιμοποίηση στηρίξει την "πρόταση" της ΤΕΔΚ για συνένωση με Αμφιλοχία, έχει προκαλέσει ξεσηκωμό στη Λεπενού και όλα τα χωριά του δήμου Στράτου. Πριν λίγο κυκλοφόρησε ανακοίνωση πολιτών όλων των χωριών του δήμου που λέει:
"Καταγγέλλουμε την στάση του Δημάρχου Στράτου κ. Δημητρίου Μουρτζιάπη για την εσκεμμένη ενέργεια του να μην συγκαλέσει το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση για ψήφιση της πρότασης εν όψη της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης <Καλλικράτης>.
Η ενέργεια του Δημάρχου είναι εσκεμμένη προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα του ίδιου και διαφόρων τοπικών παραγόντων και παραγοντίσκων που υιοθετούν την πρόταση ενσωμάτωσης του Δήμου Στράτου στον Δήμο Αμφιλοχίας ,πέρα από κάθε έννοια λογικής επιχειρημάτων και ενάντια στην επιθυμία και απαίτηση των τοπικών κοινωνιών, και παρά τις ομόφωνες αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων του Δήμου.
Ο κ. Μουρτζιάπης αφού ο ίδιος έχει αλλάξει μέχρι σήμερα δυο φορές την στάση του αποδεικνύοντας την έλλειψη υπευθυνότητας εκ μέρους του δεν συγκαλεί το δημοτικό συμβούλιο για να πάρει απόφαση για το σοβαρό αυτό θέμα που αφορά το μέλλον του Δήμου και των δημοτών για τα επόμενα πενήντα χρόνια.
Ο κ. Μουρτζιάπης με τις ενέργειες του αυτές ,προσπαθεί να υποθηκεύσει το μέλλον του Δήμου και των Δημοτών για τα επόμενα πενήντα χρόνια οδηγώντας τον Δήμο στην αφάνεια και την απαξίωση, και τους Δημότες σε μαζικές μεταδημοτεύσεις, προκειμένω να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πόλη του Αγρινίου σε όλα τα επίπεδα (ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ).
Να γνωρίζει όμως ότι:
Οι τοπικές κοινωνίες θα αντιδράσουν ενεργά και δυναμικά και θα αγωνιστούν να μην πραγματοποιηθούν τα προσωπικά σχέδια τόσο του ιδίου καθώς και ορισμένων τοπικών παραγόντων που νομίζουν ότι με αποφάσεις μαϊμού θα επιβάλλουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις."

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΡΙΓΑΝΗΣ

Το έτος 1828 ήταν καθοριστικό για την επανάσταση
και για την απελευθέρωση της Ελλάδος . Στις αρχές Φεβρουαρίου έφθασε στο Ναύπλιο ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας , ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την σύσταση του Ελληνικού κράτους , στο οποίο έκανε αγώνα να συμπεριληφθεί , εκτός της Πελοποννήσου που επιθυμούσαν οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής και η Στερεά Ελλάδα . Σχετικά , αποφασίστηκε να αρχίσουν πολεμικές επιχειρήσεις εκδίωξης των Τούρκων από το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό και παράλληλα να εξουδετερωθούν όλοι οι τούρκικοι σταθμοί της περιοχής , πολιτική την οποίαν αποδέχονταν και ο Άγγλος στρατηγός R. CHURCH , o οποίος ήδη προωθούσε ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις προς το Ξηρόμερο , τον Καρβασαρά και την Βόνιτσα , ώστε να παρεμποδίσει τη σχεδιαζόμενη από τους τούρκους προώθησή τους από Άρτα και Πρέβεζα προς Μεσολόγγι .

Πιο συγκεκριμένα ο CHURCH διέταξε ένα τμήμα στρατού υπό τον Κ. Μπότσαρη να προελάσει από Αστακό προς την οχυρή θέση της πόρτας της Μπαμπίνης και ένα άλλο υπό τον Δ. Ευμορφόπουλο προς τον ίδιο προορισμό . Ο Ρ. ΤΣΩΡΤΣ έδινε ιδιαίτερη σημασία στο Μαχαλά που δεσπόζει στις διαβάσεις από Καρβασαρά προς Βραχώρι , γι αυτό ανέθεσε στον Κ. Μπότσαρη να προσβάλει μ ένα τμήμα τους Τούρκους της Παπαδάτου και με το άλλο τους Τούρκους του Μαχαλά . Και την μεν Παπαδάτου κατόρθωσε και την απελευθέρωσε , την δε τούρκικη φρουρά στο Μαχαλά , ενώ την πίεζε ασφυκτικά να παραδοθεί , δεν τα κατάφερε , καθώς ήρθαν τούρκικες ενισχύσεις της φρουράς από την Σφήνα και τον Καρβασαρά .

Μετά απ’ αυτήν την εξέλιξη της κατάστασης, ο Κ . Μπότσαρης εγκαταστάθηκε στη Ρίγανη , όπου έλαβε ειδοποίηση από τον Τσώρτς να μεταβεί στον Αστακό και από εκεί να συμμετάσχει σε πολεμικό συμβούλιο οπλαρχηγών στον Άγιο Γεώργιο της Πόρτας , το οποίο μεταξύ άλλων , αποφάσισε όπως ο Κ. Μπότσαρης να καταλάβει με άνδρες τη θέση Άγιος Νικόλαος μεταξύ Ρίγανης και Μάννινας , απ’ όπου θα περνούσε τούρκικη εφοδιοπομπή που κατευθύνονταν προς Μεσολόγγι .

Πράγματι , η εφοδιοπομπή που αριθμούσε 1300 τουρκαλβανούς μαχητές με επικεφαλής τους Βελίκο Γιάτσις και Βαλή Μπέη της Πρέβεζας πέρασε από τον Μαχαλά , προχώρησε προς τους πρόποδες του Λιγοβιτσίου και από εκεί έφθασε στα δάση της Ρίγανης όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με τις δυνάμεις του Μπότσαρη και του Γιάννη Ράγγου , που κατείχαν ένα ύψωμα κάτω από τον Άγιο Νικόλαο, καθώς και με τις δυνάμεις του Θαν. Κουτσονίκα και Δημ.Ευμορφόπουλο που βρίσκονταν στο δρόμο προς τη Μάννινα .

Το πρώτο τμήμα της εφοδιοπομπής από 700 τουρκαλβανούς έφθασε στην περιοχή στις 12 Φεβρουαρίου 1828 και επιτέθηκε κατά των Ελλήνων χωρίς επιτυχία . Σε λίγο κατέφθασε και δεύτερο τμήμα με 600 άνδρες που δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των Ελλήνων και οπισθοχώρησε . Κατά το μεσημέρι έγινε και νέα επίθεση που επίσης αποκρούστηκε από τις Ελληνικές δυνάμεις , οπότε τα τουρκικά στρατεύματα το πήραν απόφαση ότι δεν μπορούσαν να περάσουν και στράφηκαν προς Λιγοβίτσι , λεηλατώντας στο διάβα τους τα πάντα.

Οι απώλειες των Tούρκων σε έμψυχο υλικό ήταν 102 νεκροί και πολλοί τραυματίες , των δε Ελλήνων 2 νεκροί και 18 τραυματίες.

Παρά την σημαντική αυτή επιτυχία , η ασυνεννοησία ανάμεσα στους Έλληνες αρχηγούς συνέβαλε στο να καταφέρουν οι Τούρκοι τη νύχτα να διασπάσουν τον κλοιό και να συνεχίσουν τη πορεία προς το Μεσολόγγι . Δεν κατόρθωσαν όμως να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, γιατί αντιμετώπισαν στη δεξιά πλευρά του Αχελώου τις δυνάμεις του Δημ. Μακρή , που τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν άπρακτοι στην Άρτα .

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Οργιάζουν οι αρχαιοκάπηλοι στο Ξηρόμερο..


Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, συνελήφθη ξανά ο ένας από τους δύο άνδρες που πριν από λίγο καιρό είχε συλληφθεί στη περιοχή του Ξηρομέρου για αρχαιοκαπηλία.
Αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) διενήργησε σήμερα μετά από πληροφορίες έλεγχο στην περιοχή (ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS: Σύμφωνα με πληροφορίες στο χωριό Κομποτή Ξηρομέρου) και εντόπισαν στην στάνη του κρυμμένα και άλλα αρχαία αντικείμενα …..
Από το Τμήμα Ασφαλείας, που ενεργεί την προανάκριση, διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν αν υπάρχουν και άλλοι χώροι παράνομων ανασκαφών, καθώς και η τυχόν ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας.

Πηγή: http://inagrinio.blogspot.com/

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΝ στη Ρίγανη



Φαρμακείο λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στο χωριό Ρίγανη του Δήμου Στράτου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν την Δευτέρα 5 Απριλίου.
Το φαρμακείο βρίσκεται κοντά στην πλατεία του χωριού και ανήκει στο νεαρό φαρμακοποιό Γιώργο Διαμάντη, ο οποίος κατάγεται από το Αγρίνιο.
Πλέον οι κάτοικοι του χωριού θα μπορούν εύκολα να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε φαρμακευτικό υλικό καθημερινά δίχως να ταλαιπωρούνται.

Αγαπητέ Γιώργο, καλές δουλειές!