Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια στέβιας

To δρόμο για την καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση του φυτού στέβια, που παράγει μια γλυκαντική ουσία 100 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, ανοίγει η θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η EFSA γνωμοδότησε ότι, οι γλυκοζίτες της στέβιας δεν είναι καρκινογενείς, τοξικοί, ούτε βλάπτουν την ανθρώπινη αναπαραγωγή και ανάπτυξη. Ως «αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη» ορίστηκαν τα 4 μικρογραμμάρια γλυκοζίτη ανά κιλό σωματικού βάρους και ανά ημέρα.

Το πόρισμα της EFSA συμφωνεί και με την άποψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) αλλά και με την έγκριση από την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ.

Η στέβια, η οποία προέρχεται από την Παραγουάη, της οποίας θεωρείται και εθνικό φυτό, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί ως γλυκαντική ύλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό στην Ιαπωνία από το 1970, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί ως πρόσθετο για τα τρόφιμα από διάφορες χώρες.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Οι Γερμανοί τρώνε αγρινιώτικο σπαράγγι

Οι Γερμανοί τρώνε αγρινιώτικο σπαράγγι, οι Κινέζοι πίνουν σαμιώτικο κρασί, οι Ρώσοι και οι Τσέχοι τρώνε ροδάκινα από το Βελβεντό, οι Βούλγαροι κοτόπουλα από τα Ιωάννινα, οι Ολλανδοί προτιμούν βιολογικό γιαούρτι από το Βόλο και οι Κορεάτες δοκιμάζουν τσικουδιά. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί μετρούν περίπου έναν αιώνα ζωής. Από τους περίπου 1.000 ενεργούς συνεταιρισμούς- πρωτοβάθμιοι και Ενώσεις- αρκετοί είναι αυτοί που διαγράφουν λαμπρή πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Στα ράφια των καταστημάτων σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, ακόμη και της Ασίας φιγουράρουν ελληνικά προϊόντα με τη σφραγίδα αγροτικών συνεταιρισμών, πολλά από τα οποία μάλιστα κατακτούν τις πρώτες θέσεις σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), περισσότεροι από 50 αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν επώνυμα προϊόντα. Ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί, των οποίων τα προϊόντα δεν τοποθετούνται καν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη χώρα μας, αλλά φεύγουν κατευθείαν για το εξωτερικό.

«Δυστυχώς στο άκουσμα και μόνο της λέξης συνεταιρισμός,
πολλοί σκέφτονται μία χρεωμένη επιχείρηση αγροτών, η οποία είναι στα πρόθυρα να κλείσει λόγω της κακοδιαχείρισης και της έλλειψης συνεννόησης. Δεν είναι όμως όλοι συνεταιρισμοί σε αυτήν την κατάσταση», αναφέρουν αγρότες και παραγωγοί - μέλη συνεταιρισμών.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας, οι συνεταιρισμοί είναι ζωντανοί οργανισμοί και έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τις εμπορικές εταιρείες. «Έτσι, ό, τι προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν σε μία εταιρεία, μπορούν να εμφανιστούν και σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό. Άλλες μπορούν και τα ξεπερνούν εύκολα και άλλες χρειάζονται χρόνο. Θα πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν ομάδες αγροτών που είναι εξαιρετικά επιτυχημένες».

Σπαράγγι από το Αγρίνιο στη δυτική Ευρώπη

Παράδειγμα επιχειρηματικής στρατηγικής, προγραμματισμού και υγιούς εν γένει λειτουργίας αποτελεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Σπαραγγιού και Λοιπών Λαχανικών Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Ο ΑΧΕΛΩΟΣ», με έδρα το Αγρίνιο.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Σπαραγγιού και λοιπών Λαχανικών Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Ο ΑΧΕΛΩΟΣ» ιδρύθηκε το 1998 και σήμερα αριθμεί 120 μέλη.

Πρόκειται για πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, πρόεδρος του οποίου είναι ο Θωμάς Κουτσουπιάς, πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου και μέλος ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Συνολικά, οι αγρότες της περιοχής καλλιεργούν με σπαράγγια μια έκταση της τάξεως των 3.300 στρεμμάτων, η οποία ανά έτος αυξάνει κατά 500 με 600 στρέμματα, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των αγροτών της περιοχής για την καλλιέργεια σπαραγγιού.

Η παραγόμενη ποσότητα στην περιοχή «κατευθύνεται» για επεξεργασία και τυποποίηση στα δυο συνολικά συσκευαστήρια του Συνεταιρισμού. Σ' αυτές τις εγκαταστάσεις εργάζονται αυτή την περίοδο 240 συνολικά άτομα, εποχικό και μόνιμο προσωπικό, γεγονός που τονώνει την τοπική οικονομία των δυο αυτών περιοχών.

«Ο ΑΧΕΛΩΟΣ» εντός του 2006 απορρόφησε, επεξεργάστηκε και εξήγαγε παραγωγή της τάξεως των 1.300 τόνων, ενώ για το 2007 περί τους 2.000 τόνους.

Το 100% των ανωτέρω ποσοτήτων εξάγεται, κυρίως στη Γερμανία, η οποία αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο, καθώς από εκεί το Αιτωλοακαρνάνικο σπαράγγι φτάνει στο...τραπέζι καταναλωτών και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης.