Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Οι Φοβίες των Παιδιών

Γράφει η Ευδοκία Ζώη,
Δασκάλα-Ειδική σε Θέματα Μαθησιακών Δυσκολιών

Η φοβία είναι γνωστή σαν αιτία πολλών διαταραχών της υγείας στον οργανικό – ψυχικό χώρο του ατόμου και συγχρόνως η αιτία πολλών ασθενειών .
Οι ρίζες της φοβίας μπορεί να βρίσκονται σε μια έντονα ψυχικά συναισθηματική κατάσταση όπως η έλλειψη μητρικής στοργής ή ψυχικής ζεστασιάς από τους γονείς . Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να προέλθει και από την ίδια την διαδικασία της γέννησης .
Ωστόσο οι φοβίες μπορούν να προκύψουν σε κάθε ηλικία . Ένα συνηθισμένο φαινόμενο φοβίας που συναντάμε σε όλες τις ηλικίες είναι η φοβία για το σχολείο , η λεγόμενη σχολειοφοβία .
Είναι ο φόβος της αποτυχίας στα μαθήματα , οι επιπλήξεις – ποινές του δασκάλου και η αντιμετώπιση της αποτυχίας από τους γονείς . Οι γονείς λένε ότι το παιδί δεν μπορεί να αποδώσει την ύλη που έμαθε . Το παιδί πιστεύει ότι εάν και δούλεψε αρκετά στο σπίτι , δεν αποδίδει στο σχολείο , δεν έχει ολοκληρώσει επαρκώς το καθήκον του .Η φοβία για το σχολείο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην συγκέντρωση και την επίδοση του μαθητή . Χαρακτηριστικό αυτών των παιδιών είναι η νευρικότητα και η επιθετικότητά τους .
Άλλες συνέπειες της σχολειοφοβίας είναι οι διαταραχές κατά την διάρκεια του ύπνου , η αδυναμία στην επικοινωνία , οι γαστρεντερικές διαταραχές και διάφορα άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα . Τα πιο συνηθισμένα είναι πόνοι στην κοιλιά , οι πονοκέφαλοι και το άσθμα .
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανακουφίσουν το παιδί από τις φοβίες του αν έχουν την ικανότητα να καταλάβουν την προσωπικότητα του παιδιού . Ο τρόπος συμπεριφοράς των γονιών και των εκπαιδευτικών μπορούν να επηρεάσου σε μεγάλο βαθμό , αρνητικά ή θετικά , τις φοβίες των παιδιών . Το παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια στο οικογενειακό περιβάλλον , να νιώσει εμπιστοσύνη ν ενθαρρύνεται και από τους γονείς και από το δάσκαλο. Οι γονείς πρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους , να συζητούν περισσότερο μαζί τους , έτσι ώστε το παιδί να μπορέσει να ξεπεράσει τους φόβους του , να απαλλαγεί από αυτούς και να αναπτυχθεί ελεύθερα σε προσωπικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου