Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ....ΝΕΡΑΚΙ!!!

.....ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ....ΝΕΡΑΚΙ!!!

Γράφει: ο Γιώργος Παλαιοπάνος



Αγαπητοί φίλοι και φίλες, το καλοκαίρι έρχεται σιγά σιγά και ήδη οι καλλιέργειες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Καλαμπόκια τριφύλλια, δενδρώδεις καλλιέργειες θα αρχίσουν να ζητούν επίμονα νερό, χρειάζονται και αυτά το νεράκι τους, διαφορετικά είναι σίγουρο ότι θα σβήσουν. Δυστυχώς όμως εάν δεν γίνει κάτι σύντομα είναι σίγουρο ότι θα σβήσουν.


Ας τα πάρουμε τα πράματα όμως από την αρχή:

το χωριό μας η Ρίγανη εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει έλλειψη νερού, το πιο απομακρυσμένο χωράφι του κάμπου μας απέχει 2 χιλιόμετρα από τον ποταμό Αχελώο και το πιο κοντινό απέχει 100 μέτρα και χιλιάδες εκατομμύρια τόνοι νερού μας προσπερνάνε και χύνονται άσκοπα στην θάλασσα.

Από την άλλη το υπάρχων αρδευτικό δίκτυο είναι παλαιωμένο με πολλές ζημιές και το ΤΟΕΒ ΟΖΕΡΟΥ το οποίο έχει την εποπτεία του ούτε το συντηρεί αλλά ούτε και ενδιαφέρεται αν φτάνει το νερό στο τελευταίο κατά σειρά χωριό του δικτυού που είναι το χωριό μας η Ρίγανη. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι ένα: εδώ και χρόνια όσοι έχουν χωράφια και καλλιέργειες στο απαρχαιωμένο δίκτυο του ΤΟΕΒ ΟΖΕΡΟΥ.


Πρώτον: είτε δεν ποτίζουν σωστά


Δεύτερον: είτε δεν ποτίζουν καθόλου

Τρίτον: είτε οι συγχωριανοί μας παίζουν κρυφτούλι όλο το βραδύ και παραφυλάνε να πουν φτου ξελευτερία κόβοντας το νερό ο ένας από τον άλλον τα μαύρα μεσάνυχτα.

Βέβαια θα πρέπει εδώ να συμπληρώσω και ένα άλλο αστείο που συμβαίνει ( για να μην το χαρακτηρίσω καραγκιοζιλίκι το λέω αστείο) υπάρχει ένα αντλιοστάσιο στην θέση βάρκα δίπλα στο ποτάμι τον Αχελώο που θα έπρεπε να τροφοδοτεί με άφθονο νερό το υπάρχον δίκτυο και να δουλεύει αυτόματα και σίγουρα θα επαρκούσε το νερό για όλο το καλοκαίρι για την ομαλή άρδευση των καλλιεργειών, μόνο που αυτό το αντλιοστάσιο εκεί που είναι και εκεί που φτιάχτηκε δεν έχει νερό για να αντλήσει εκτός και αν σπάσουμε το ένα φράγμα του ποταμού και ίσως αρχίζει να δουλεύει…

Τι να πρώτογράψω σε αυτό εδώ το κείμενο ότι τα βάτα σε όλο το δίκτυο έχουν φτάσει στα ουράνια;

Ότι τα κανουλέτα είναι σπασμένα και γκρεμισμένα από την παλαιότητά τους και την αδιαφορία του ΤΟΕΒ ΟΖΕΡΟΥ;
Ότι στην διώρυγα από τα χοιροστάσια Λαινά έως την θέση κλειδιά υπάρχουν ιδιωτικά αντλιοστάσια και το καλοκαίρι «τραβάνε» αντλούνε όλο το νερό και δεν φτάνει στον κάμπο της Ρίγανης το νερό;

Τι να γράψω;


Ότι η διώρυγα βρωμάει και μολύνεται από λήμματα που χύνονται δεν ξέρω και εγώ από πού;
Αγαπητοί φίλοι τα πράγματα Λίαν ε
πιεικώς τα χαρακτηρίζω απαράδεκτα.


βρε δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ…Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά εν έτη 2011;;;


Παρόλα αυτά το ΤΟΕΒ ΟΖΕΡΟΥ έχει την απαίτηση από τους παραγωγούς να πληρώνουν τον λογαριασμό του νερού που στην τελική ευθεία οι παραγωγοί ποτέ τους δεν το είδαν αυτό το ρημάδι το νερό.

Ε λοιπόν Αυτό είναι παράλογο και μου γεννιέται ένα ερώτημα πως περιμένουμε να κάνουμε παραγωγή χωρίς νερό , πως περιμένει η κεντρική εξουσία να πάει μπροστά η Ελλάδα (την οποία την βούλιαξαν και συνεχίζουν να β
ουλιάζουν) που το μονό που της έχει απομείνει είναι η αγροτική παραγωγή όταν δεν υπάρχει σταγόνα νερού και όταν ορισμένοι ηλίθιοι και βλάκες δεν μπορούν να διαχειριστούν ένα ΤΟΕΒ και να δώσουν το αυτονόητο δηλαδή το νερό που επαναλαμβάνω εκατομμύρια τόνοι νερού μας προσπερνάνε στα 100 μέτρα από τον ποταμό Αχελώο χιλιάδες και χύνονται άσκοπα στην θάλασσα.

Εδώ θέλω να σας πω ότι όλα όσα έγραψα παραπάνω δεν χρειαζότανε να τα γράψω γιατί όλοι μας εδώ στο χωριό το διαπιστώνουμε από μονοί μας, απλά ήθελα λίγο να το ξαναθυμίσω γιατί κάθε καλλιεργητική χρονιά τα βρίσκουμε μπροστά μας.


Αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε και πιστεύω ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να αντιδράσει η τοπική κοινωνία, όχι μόνο στο θέμα της άρδευσης αλλά και σε πολλά άλλα θέματα ζωτικής σημασίας που αφορούν το χωριό όπως είν
αι και η ύδρευση.

Πρέπει η τοπική κοινωνία και το τοπικό συμβούλιο του χωριού να διοργανώσει λαϊκή συνέλευση και να αποφασίσουμε ότι δεν κάνουμε πίσω και να συνυπογράψουμε όλοι ένα κοινού κείμενο που θα αναφέρει τα προβλήματα μας και να σταλεί σε όλους τους εμπλεκομένους και πάνω από όλα να στείλουμε τους υπεύθυνους αυτής της κατάντιας στην δικαιοσύνη.

Πρέπει όλοι οι κάτοικοι του χωριού ενωμένοι να καταθέσουμε μήνυση κατά πάντως υπευθύνου και ιδιαιτέρα στους ανθρώπους που διοικούν το ΤΟΕΒ ΟΖΕΡΟΥ.

Διαφορετικά εάν καθόμαστε και τους αφήνουμε δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσουμε τίποτε καλό σε τούτο τον τόπο, ένας τόπος που δεν του αξίζει να έχει αυτή την μοίρα.

1 σχόλιο: