Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ


Στην εποχή μας αλλά και παλαιότερα η βία είναι και ήταν ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά φαινόμενα. Η βία είναι ένα ζωώδες ένστικτο και επομένως ο άνθρωπος έχει έμφυτη την επιθετικότητα. Ο έλεγχος όμως αυτής της βίαιης συμπεριφοράς στην σημερινή κοινωνία μας δεν είναι προνόμιο πολλών ανθρώπων και έτσι συμβαίνουν πάμπολλες βίαιες πράξεις σε κάθε γωνιά του κόσμου μας. Με τη χρήση της βίας εκτός ότι καταπατάμε κάποια από τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνειδητά, προσβάλλουμε τον άλλον αλλά και πιο πολύ τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι μια μορφή εξουσίας του ‘’δυνατού’’ προς τον πιο ‘’αδύναμο’’, που προκαλεί σωματικό αλλά και ψυχικό πόνο.

Η συνηθέστερη μορφή επιβολής της εξουσίας, επομένως και βίας, είναι η ενδοοικογενειακή βία, που στην πλειονότητά της θύματα είναι οι ‘’αδύναμες’’ και ανυπεράσπιστες γυναίκες όπως και τα παιδιά. Μια τέτοια μορφή βίας δεν κάνει διακρίσεις. Άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων, μορφωτικών επιπέδων, εισοδημάτων, εθνικοτήτων και ηλικιών εμπλέκονται σε περιπτώσεις οικογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο.

Οι μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται η οικογενειακή βία είναι οι παρακάτω:

Σωματική κακοποίηση: σωματική βία με τράβηγμα, τσίμπημα, σπρώξιμο, χαστούκια, χτυπήματα με τα χέρια ή άλλα αντικείμενα, μαχαίρωμα ή πυροβολισμός. Ακόμα και η απειλή του να επιχειρηθούν τα παραπάνω, αποτελεί σωματική βία.

Ψυχολογική κακοποίηση: κάποιος που συστηματικά μειώνει την σύζυγο ή το παιδί, την τρομοκρατεί, την απομονώνει από το κοινωνικό πλαίσιο, διαφθείρει και αρνείται οποιαδήποτε ψυχολογική υποστήριξη

Σεξουαλική κακοποίηση: οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή χωρίς τη συναίνεση του θύματος. Εδώ συμπεριλαμβάνεται ο βιασμός από σύζυγο ή ο βιασμός σε ραντεβού, εξαναγκασμός σε πορνεία, εξαναγκασμός για σεξουαλική επαφή με τρίτα πρόσωπα και χρήση πορνογραφικού υλικού.

Οικονομική κακοποίηση: Οι δράστες κάνουν ή προσπαθούν να κάνουν το θύμα οικονομικά εξαρτημένο αναλαμβάνοντας τον έλεγχο όλων των χρημάτων του νοικοκυριού και της προσωπικής περιουσίας του θύματος, απαγορεύοντας στο θύμα να εμπλακεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός σπιτιού (σπουδές, εργασία), ζητούν λεπτομερή περιγραφή των χρημάτων που ξοδεύτηκαν στο σπίτι και συνήθως κατηγορούν το θύμα για κακή διαχείριση ακόμα κι αν ξόδεψε τα χρήματα για πραγματικά απαραίτητα πράγματα (π.χ. τρόφιμα).

Αξίζει να προσέξουμε ότι, η ενδοοικογενειακή βία εμφανίζετε κυρίως σε μικρούς οικισμούς, όπως είναι τα χωριά. Εκεί οι άνθρωποι είναι ‘’κλεισμένοι’’ στον χώρο τους, οι γυναίκες εξαρτιούνται από τον σύζυγό τους και γενικά οι άνθρωποι ζουν σε μια πολύ κλειστή κοινότητα όπου τα περισσότερα θύματα έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη γνωρίζουν τα βασικά δικαιώματά τους και έτσι δίχως να μπορούν να αντιδράσουν να αναγκάζονται να υπομένουν βίαιες συμπεριφορές μέσα στο σπίτι τους.

Τέλος πρέπει όλοι οι κοινωνικοί φορείς, το κράτος, το υπουργείο δικαιοσύνης αλλά και εμείς οι ίδιοι να μεριμνήσουμε και να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Χρειάζεται άμεσα να οργανωθούν και να στελεχωθούν καταφύγια κακοποιημένων γυναικών. Ο στόχος είναι οι κακοποιημένες γυναίκες να μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί (μαζί και με τα παιδιά τους) μέχρι να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ξεκινήσουν από την αρχή. Ένα τέτοιο καταφύγιο θα πρέπει πέρα από στέγη και σίτιση να μπορεί να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη, ιατρική φροντίδα, νομικές και κοινωνικές υπηρεσίες που να βοηθούν στην επανένταξη της κακοποιημένης γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο, βοηθώντας την να βρει δουλειά και σπίτι ώστε να ξαναρχίσει τη ζωή τη δική της και των παιδιών της από την αρχή.

ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

· Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας 3220900

· Κέντρα Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών (Γ.Γ.Ι.): Αθήνα: 5235318 και 5235250 / Πειραιάς: 4112091 και 4129101

· Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Ανδρικής Βίας κατά των Γυναικών 3828126

· Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας / Βοήθεια για τη βία μέσα στην οικογένεια 3616232

· Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας 5221101 και 5316467

· Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθήνας 3613340, Ακαδημίας 60

· Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά 4177876, Γούναρη 31

Κωνσταντίνα Γραμμένου

2 σχόλια: