Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Τι Βενετία, τι Μεσολόγγι...


Έρευνα του ΕΜΠ προειδοποιεί για κατάκλυση μεγάλων εκτάσεων στην περιοχή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Tι Μαλδίβες, τι Βενετία, τι Μεσολόγγι... Κοινή η μοίρα τους στα σενάρια επί... χάρτου που κάνουν επιστήμονες προβλέποντας τις επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω των κλιματικών αλλαγών. Οι Μαλδίβες είναι το πρώτο νησιωτικό σύμπλεγμα που θα εξαφανιστεί από τον χάρτη, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατακλυζόμενο από τη θάλασσα. Στη γειτονιά μας η Βενετία ήδη ζει το μέλλον.

Στην Ελλάδα το Μεσολόγγι έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μέσα στον αιώνα μας η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα σημάνει κατακλυσμό μεγάλων εκτάσεων γης, με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων. Η άνοδος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 0,5 μέτρο και αυτό θα σημάνει άμεσα την κάλυψη με νερό τεράστιων εκτάσεων τόσο της πόλης όσο και καλλιεργειών.

«Ηδη η λιμνοθάλασσα δέχεται πολλές ανθρωπογενείς πιέσεις που δημιουργούν κινδύνους με ή χωρίς κλιματική αλλαγή» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας που εκπόνησε την έρευνα, καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Γ. Τσακίρης . «Οι αναμενόμενες μεγαλύτερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, οι λιγότερες εισροές γλυκού νερού (λόγω μειωμένων βροχών), αλλά και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα αυξήσουν τον κίνδυνο δημιουργίας συνθηκών μειωμένης οξυγόνωσης και αυξημένης αλατότητας, με δυσμενή αποτελέσματα για τους έμβιους οργανισμούς της λιμνοθάλασσας» συμπληρώνει.

Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες που το Μεσολόγγι πλημμύρισε και πάλι, όταν νότιοι άνεμοι συνδυάστηκαν με υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να προκληθεί φουσκοθαλασσιά. Είναι μία από τις εικόνες της καθημερινότητας του τόπου αυτού, που δείχνει ότι η περιοχή αποτελεί ένα ευάλωτο οικοσύστημα. Με βάση το ερευνητικό πρόγραμμα, στο μέλλον η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Αιτωλικού δεν απειλείται μόνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ | Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου