Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Η κοιλάδα των Γάβρων της Ρίγανης


Είχε χαρακτηρισθεί προστατευόμενο και διατηρητέο δάσος. Ήταν το μοναδικό δάσος Γάβρων της περιοχής με την σπάνια ιδιοτυπία να φύεται σε τόσο χαμηλό υψόμετρο (200 μέτρα περίπου). Γιατί ο γάβρος φύεται συνήθως σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από 700 μέτρα. Αλλά στη δεκαετία του '60 το Δασαρχείο απέσυρε την προσοχή του και η υλοτόμηση άρχισε.

Τα Γάβρα της Ρίγανης αφανίστηκαν. Η Δημοτική αυτή έκταση των πεντακοσίων και πλέον στρεμμάτων, μια υπέροχη και πανέμορφη κοιλάδα, με δικό της νερό από γεώτρηση, εξελίχτηκε σήμερα σ' έναν τεράστιο αγραπιδώνα. Τα Γάβρα προσπαθούν να ξανασηκωθούν απ' το χώμα, να ξαναγίνουν δένδρα, όμως η υπερβόσκηκη τα καθιστά θάμνους.

Στο χειμωνιάτικο τοπίο της κοιλάδας των Γάβρων, εμφανίζονται οι τεράστιες βελανιδιές, όσες απέμειναν, αλλά αποτυπώνεται τραγικά και η παράνομη υλοτομία, που δεν θα σταματήσει, λέει, αν δεν κοπούν και τα τελευταία δένδρα...

Εδώ κάποτε οι νέοι των διπλανών χωριών, της Ρίγανης και της Παλαιομάνινας έπαιζαν ποδόσφαιρο. Εδώ ήταν ο τόπος των σχολικών εκδρομών, όπου διεξάγονταν τα μαχητικά σχολικά ποδοσφαιρικά ντέρμπι των πιτσιρικάδων.

Η κοιλάδα των Γάβρων είναι Δημόσια, είναι Δημοτική περιουσία και ο Δήμος έχει χρέος να προβεί στην σύνταξη μελέτης με σκοπό την προστασία κατ' αρχήν και μετά την αξιοποίησή της για το κοινό καλό. Πρίν να είναι πολύ αργά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου