Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου

Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού δίπλα στον δρόμο που πηγαίνει για την Παλαιομάνινα .Είναι η παλαιότερη εκκλησία του χωριού μας ,χτισμένη γύρω στο 1850, 157 χρόνια ιστορίας εώς και σήμερα. Πρώτος ιερεάς που λειτούργησε στον Άγιο Δημήτριο ήταν ο μακαριστός πάτερ Ιωάννης ,και επίτροποι διετέλεσαν οι αείμνηστοι :Κωνσταντίνος Γραμμένος , Νίκος Πλακιάς , Χρήστος Χονδρός και Χαράλαμπος Παχής .
Η ανοικοδόμηση του ναού ήταν πάρα πολύ δύσκολη ,λόγω της μορφολογίας του εδάφους καθώς και της έλλειψης ειδικών μηχανημάτων . Όμως χάρη στην προσωπική εργασία των κατοίκων η οποία ήταν καθολική , για την μεταφορά των υλικών και του νερού από το ποτάμι με τα μουλάρια τους οι εργασίες γίνονταν λιγότερο χρονοβόρες . Μάλιστα , μια ιστορία λέει ότι κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησης του ναού , ένας απ τους χωριανούς είχε αρνηθεί πεισματικά να βοηθήσει στην μεταφορά των υλικών και για την ασέβεια του αυτή , το βράδυ είδε όραμα τον Άγιο Δημήτριο . Το όραμα αυτό τον τάραξε πάρα πολύ που την επόμενη μέρα ήταν απ τους πρώτους που πήγαν να βοηθήσουν .
Στο εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου σώζονται έως και σήμερα εικόνες απείρου κάλλους και ιστορικής αξίας . Δύο απ αυτές είναι το ¨Δικαστήριο Του Κυρίου¨ και ¨Ο Παντοκράτωρ¨. Αυτές οι εικόνες είναι έργα κάποιου αγιογράφου απ τη Σερβία , τον οποίο είχε φέρει στο χωριό το 1949 ο Χρήστος Τασούλας για να ζωγραφίσει τον αδερφό του που είχε σκοτωθεί στον πόλεμο. Το όνομα του Σέρβου αγιογράφου ήταν Μιλτιάδης (κοινώς Νιάτας ) και ζούσε από δω και από κει γιατί είχε εγκαταλείψει την γυναικά του επειδή τον είχε απατήσει .
Καθώς τα χρόνια περνούσαν το χωριό μεγάλωνε και η ανάγκη για μια καινούργια και μεγαλύτερη εκκλησία ήταν επιτακτική. Το 1953 ο νέος ναός ήταν έτοιμος .Όμως όλως αιφνιδίως αντί να τον αφιερώσουν στον Άγιο Δημήτριο τον αφιέρωσαν στην Αγία Σοφία . Από τότε ο μικρός ναός του Αγίου Δημητρίου εγκαταλείφτηκε . Η σκεπή άρχισε να καταρρέει και τα τοιχώματα άρχισαν να παρουσιάζουν ρήγματα . Εκείνη τη χρονιά ήταν που στο χωριό μας ήρθε νέος ιερέας . Ήταν ο πατήρ Παναγιώτης Παλαιοξάρης .
Βαθιά θρησκευόμενοι όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας δεν ξέχασαν το ναό του Αγίου Δημητρίου , και έτσι μαζί με τον καινούργιο ιερέα άρχισαν την ανακαίνισή του προσφέροντας οικονομική ενίσχυση απ το υστέρημά τους .
Σήμερα το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου αποτελεί ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα του χωριού , χάρις στην φροντίδα των επιτρόπων: Γεωργίου Θ. Γραμμένου , Τάσου Σαμαρά και Βασίλη Γεροθόδωρου και Τάκη Βλαχοθανάση καθώς και της νεωκόρου Βαγγελούλας Κοντοδήμου.

1 σχόλιο:

  1. Μπραβο για την προσπαθεια σου...το να σωζεις μνημες ειναι οτι πολυτιμοτερο για την χωρα μας που παραπαιει.ΧΕΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή