
Η ανοικοδόμηση του ναού ήταν πάρα πολύ δύσκολη ,λόγω της μορφολογίας του εδάφους καθώς και της έλλειψης ειδικών μηχανημάτων . Όμως χάρη στην προσωπική εργασία των κατοίκων η οποία ήταν καθολική , για την μεταφορά των υλικών και του νερού από το ποτάμι με τα μουλάρια τους οι εργασίες γίνονταν λιγότερο χρονοβόρες . Μάλιστα , μια ιστορία λέει ότι κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησης του ναού , ένας απ τους χωριανούς είχε αρνηθεί πεισματικά να βοηθήσει στην μεταφορά των υλικών και για την ασέβεια του αυτή , το βράδυ είδε όραμα τον Άγιο Δημήτριο . Το όραμα αυτό τον τάραξε πάρα πολύ που την επόμενη μέρα ήταν απ τους πρώτους που πήγαν να βοηθήσουν .
Στο εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου σώζονται έως και σήμερα εικόνες απείρου κάλλους και ιστορικής αξίας . Δύο απ αυτές είναι το ¨Δικαστήριο Του Κυρίου¨ και ¨Ο Παντοκράτωρ¨. Αυτές οι εικόνες είναι έργα κάποιου αγιογράφου απ τη Σερβία , τον οποίο είχε φέρει στο χωριό το 1949 ο Χρήστος Τασούλας για να ζωγραφίσει τον αδερφό του που είχε σκοτωθεί στον πόλεμο. Το όνομα του Σέρβου αγιογράφου ήταν Μιλτιάδης (κοινώς Νιάτας ) και ζούσε από δω και από κει γιατί είχε εγκαταλείψει την γυναικά του επειδή τον είχε απατήσει .
Καθώς τα χρόνια περνούσαν το χωριό μεγάλωνε και η ανάγκη για μια καινούργια και μεγαλύτερη εκκλησία ήταν επιτακτική. Το 1953 ο νέος ναός ήταν έτοιμος .Όμως όλως αιφνιδίως αντί να τον αφιερώσουν στον Άγιο Δημήτριο τον αφιέρωσαν στην Αγία Σοφία .

Βαθιά θρησκευόμενοι όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας δεν ξέχασαν το ναό του Αγίου Δημητρίου , και έτσι μαζί με τον καινούργιο ιερέα άρχισαν την ανακαίνισή του προσφέροντας οικονομική ενίσχυση απ το υστέρημά τους .
Σήμερα το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου αποτελεί ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα του χωριού , χάρις στην φροντίδα των επιτρόπων: Γεωργίου Θ. Γραμμένου , Τάσου Σαμαρά και Βασίλη Γεροθόδωρου και Τάκη Βλαχοθανάση καθώς και της νεωκόρου Βαγγελούλας Κοντοδήμου.
Μπραβο για την προσπαθεια σου...το να σωζεις μνημες ειναι οτι πολυτιμοτερο για την χωρα μας που παραπαιει.ΧΕΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή