Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ότι να ΄ναι...

Αρχικά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το παρών blog δεν είναι πολιτικού περιεχομένου και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί βήμα για τις διάφορές ανακοινώσεις πολιτευτών του Νομού μας.

Θα ήθελα όμως να πω δυο λόγια για ένα θέμα που τους τελευταίους μήνες έχει εξέχουσα θέση στις εφημερίδες και ιδιαίτερα στον ηλεκτρονικό τύπο. Είναι το θέμα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι όλοι οι κάτοικοι του Νομού θέλουν το καλό και την ανάπτυξη του τόπου. Δεν είναι όμως λογικό όταν μιλάμε για θέματα που αφορούν την Παιδεία ολόκληρης της χώρας, γιατί η ίδρυση ενός Πανεπιστημίου δεν αφορά μονάχα μια περιφέρεια, να βάζουμε πάνω απ όλα το συμφέρον του τόπου μας. Ζητάμε αυτόνομο Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο, δηλαδή να δημιουργηθεί ένα ακόμα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων την στιγμή που υπάρχουν ήδη υπέρ-αρκετά. Και το ζητάμε ιδικά αυτή την περίοδο που η Οικονομία της χώρας έχει πιάσει πάτο.

Και πραγματικά αναρωτιέμαι, πόσο λαϊκιστές μπορεί να είναι οι πολιτευτές (και άλλοι παράγοντες) του τόπου μας, που για λόγους εντυπωσιασμού αλλά και δημαγωγικούς, ασελγούν σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όσο είναι το θέμα της Παιδείας.

Τις τελευταίες μέρες διάβασα ένα άρθρο, όπου βουλευτής του Νομού μας έκανε ερώτηση στη Βουλή γιατί δεν δημιουργήθηκε τμήμα Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο του Αγρινίου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως τον πλέον ιδικό για τέτοια θέματα, αλλά απ τις λίγες γνώσεις που απέκτησα στη σχολή μου δεν μπορώ να καταλάβω σε τι θα ωφελούσε την αγορά εργασίας (γιατί θέμα έρευνας δεν υφίσταται) ένα τμήμα με ένα τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο. Και από την άλλη για πια αγροτικά προϊόντα μιλάμε;

Αυτοί λοιπών που δήθεν νοιάζονται για το Πανεπιστήμιο του Αγρινίου καλό θα ήταν να ρίξουν πρώτα μια ματιά στις βάσεις των υπαρχόντων σχολών, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την ζήτησή τους από τους μαθητές των Λυκείων της χώρας. Είναι σίγουρο ότι θα διαπιστώσουν ότι τα τμήματα του Πανεπιστημίου βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις επιλογής των μαθητών. Έτσι λοιπών δεν θα πρέπει να ψάχνουμε ευκαιριακές λύσεις ή λύσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά να δούμε πως ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας θα γίνει ξανά αγροτικός – παραγωγικός.

Πέτρος Γραμμένος

Φοιτητής Βιομηχανικής Διοίκησης,

Πανεπιστήμιο Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου